Tomasz Jakubiak

Marynowany sandacz z sosem musztardowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 3036

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z sandacza ze skórą

marynata:

1/4 szklanki soli gruboziarnistej

1/4 szklanki brązowego cukru

2 łyżki kopru włoskiego

łyżka suszonej skórki z cytryny

łyżeczka słodkiej papryki

sos musztardowy:

2 żółtka

2 łyżki musztardy

20 ml białego wytrawnego wina

łyżka miodu

sok z cytryny

duża szczypta kopru włoskiego

łyżka świeżego koperku

sól

sos ostro-słodki:

papryczka chili

sok z limonki

łyżka cukru pudru

1/4 szklanki sosu sojowego

 

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszaj w misce. Filety sandacza dokładnie natrzyj. Rybę włóż do naczynia skórą do dołu. Naczynie przykryj folią spożywczą. Rybę dociśnij deską z obciążeniem i wstaw do lodówki minimum na dobę. Przygotuj dodatki. W misce utrzyj żółtka. Dodaj musztardę, białe wino, miód i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw koprem włoskim, solą i świeżym posiekanym koperkiem. Zrób ostro-słodki sos. W misce wymieszaj sok z limonki z łyżką cukru pudru. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zamarynowany filet sandacza oczyść z nadmiaru marynaty i pokrój w cienkie plastry, ale bez skóry. Na talerzu ułóż plastry sandacza i podawaj je z sosami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ryba z curry i garam masalą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.