Paul Merret

Marynowany kurczak z jarzynką z mango


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Marynowany kurczak z jarzynką z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Jarzynka z mango

olej roślinny

2 czerwone cebule

1 czerwona papryka

150 ml octu z białego wina

170 g cukru demerara

1 łyżeczka proszku curry

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka sproszkowanego chili

4 dojrzałe mango



Marynata

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

3 ząbki czosnku

3 łyżki syropu spod kandyzowanego imbiru

4 piersi kurczaka



Do podania 4 chlebki pita, mała sałata rzymska



Przygotować jarzynkę

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Skroić skórę z mango, pokroić miąższ w kostkę wokół pestki (pestki zachować). Rozgrzać na patelni nieco oleju. Wrzucić cebulę i smażyć aż się zezłoci. Dodać paprykę, ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Dodać przyprawy, pokrojone mango, a także pestki i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu około 45 minut, aż większość wody odparuje, a jarzynka zrobi się gęsta. Wyjąć pestki mango, odstawić masę do ostygnięcia.



Przygotować kurczaka

Czosnek obrać i drobno posiekać. Składniki marynaty wymieszać w misce. Przekroić kurczaka poziomo na dwie połowy. Wrzucić mięso do marynaty i dobrze obtoczyć. Rozgrzać nieco oleju na patelni grillowej, włożyć kurczaka i smażyć po 5-6 minut z obu stron. Chlebki pita podgrzać na patelni grillowej po 5 minut z obu stron. Naciąć, by powstała kieszeń. Porwać sałatę na kawałki i włożyć do chlebków. Dołożyć kurczaka i polać jarzynką z mango. Resztę jarzynki podać w miseczce obok.





© Paul Marrett

powrót

Podobne przepisy

Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.