Marco Pierre  White

Marynowane śledzie


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Marynowane śledzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 śledzie (filety)

750 ml białego octu winnego

250 ml drobnego cukru

5 ziaren pieprzu czerwonego

5 ziaren pieprzu zielonego

5 ziaren pieprzu czarnego

4 owoce anyżu gwiazdkowatego

4 liście laurowe

2 małe cebule

2 małe marchewki

świeży tymianek

młode buraki

śmietana

korzeń chrzanu

Przygotowanie:


Przygotować solankę dając jedną część soli na trzy części wody. Zagotować i ostudzić. Moczyć śledzie trzy godziny. Przygotować marynatę. Do octu wsypać cukier i zagotować. Po ostudzeniu dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, anyż gwiazdkowaty i tymianek. Marchewki pokroić w cienkie plastry. Cebule pokroić w cienkie plastry i sparzyć wrzątkiem. Wyjąć śledzie z solanki i osuszyć papierowymi ręcznikami. Część warzyw ułożyć na dnie naczynia, na nich ułożyć filety i przykryć resztą warzyw. Zalać marynatą i odstawić do lodówki na trzy dni. Ugotować i obrać buraki. Śledzie podawać z warzywami z marynaty oraz burakami ozdobionymi kleksem śmietany i posypanymi świeżo startym chrzanem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.