przepisy z programów >>

Marynowane śledzie

Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.2)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb

składniki i przygotowanie:


Składniki
3 śledzie (filety)
750 ml białego octu winnego
250 ml drobnego cukru
5 ziaren pieprzu czerwonego
5 ziaren pieprzu zielonego
5 ziaren pieprzu czarnego
4 owoce anyżu gwiazdkowatego
4 liście laurowe
2 małe cebule
2 małe marchewki
świeży tymianek
młode buraki
śmietana
korzeń chrzanu

Przygotowanie
Przygotować solankę dając jedną część soli na trzy części wody. Zagotować i ostudzić. Moczyć śledzie trzy godziny. Przygotować marynatę. Do octu wsypać cukier i zagotować. Po ostudzeniu dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, anyż gwiazdkowaty i tymianek. Marchewki pokroić w cienkie plastry. Cebule pokroić w cienkie plastry i sparzyć wrzątkiem. Wyjąć śledzie z solanki i osuszyć papierowymi ręcznikami. Część warzyw ułożyć na dnie naczynia, na nich ułożyć filety i przykryć resztą warzyw. Zalać marynatą i odstawić do lodówki na trzy dni. Ugotować i obrać buraki. Śledzie podawać z warzywami z marynaty oraz burakami ozdobionymi kleksem śmietany i posypanymi świeżo startym chrzanem.

© Marco Pierre White

skomentuj przepis >>