Marco Pierre  White

Marynowane śledzie


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Marynowane śledzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 śledzie (filety)

750 ml białego octu winnego

250 ml drobnego cukru

5 ziaren pieprzu czerwonego

5 ziaren pieprzu zielonego

5 ziaren pieprzu czarnego

4 owoce anyżu gwiazdkowatego

4 liście laurowe

2 małe cebule

2 małe marchewki

świeży tymianek

młode buraki

śmietana

korzeń chrzanu

 

 

Przygotowanie:


Przygotować solankę dając jedną część soli na trzy części wody. Zagotować i ostudzić. Moczyć śledzie trzy godziny. Przygotować marynatę. Do octu wsypać cukier i zagotować. Po ostudzeniu dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, anyż gwiazdkowaty i tymianek. Marchewki pokroić w cienkie plastry. Cebule pokroić w cienkie plastry i sparzyć wrzątkiem. Wyjąć śledzie z solanki i osuszyć papierowymi ręcznikami. Część warzyw ułożyć na dnie naczynia, na nich ułożyć filety i przykryć resztą warzyw. Zalać marynatą i odstawić do lodówki na trzy dni. Ugotować i obrać buraki. Śledzie podawać z warzywami z marynaty oraz burakami ozdobionymi kleksem śmietany i posypanymi świeżo startym chrzanem.

powrót

Podobne przepisy

Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pstrąg wędzony w herbacie
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.