Delia  Smith

Marynowane, pieczone bakłażany i pomidory z serem feta


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Marynowane, pieczone bakłażany i pomidory z serem feta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dojrzałe pomidory

2 bakłażany

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

bazylia

mieszane liście sałat

20 dag pokrojonej fety

szczypta papryki

półtłusta śmietana

 

 

Przygotowanie:


Dojrzałe pomidory obieramy ze skórki, przepoławiamy i pieczemy w piekarniku około godziny. W międzyczasie pieczemy 2 średnie, pokrojone na plastry, posolone i odciśnięte bakłażany. Następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą z oliwy, octu balsamicznego i bazylii. Mieszamy i trzymamy w chłodzie, aż do momentu podania z przestudzonymi pomidorami na warstwie mieszanych liści sałaty. Posypujemy 20 dag pokrojonej w paski fety i ozdabiamy półtłustą śmietaną i szczyptą papryki.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z bresaolą
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałata liońska
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.