Marieta  Marecka

Marynowane grzyby


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 3603

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kurki lub podgrzybki

¾ litra wody

¼ litra octu

sól

cukier

2 liście bobkowe

2-3 ziela angielskie

gorczyca

pieprz w ziarenkach

małe cebulki, ew. plasterki marchewki

 

Przygotowanie:

Grzyby należy porządnie umyć. Następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody, i gotujemy od 10 do 30 minut, w zależności od rodzaju grzyba. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę octu, żeby nie sczerniały.
Odsączamy, przelewamy gorącą wodą i studzimy.
Zalewa: podgrzewamy wodę, dodajemy do niej plastry cebuli, marchewkę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Na koniec dodajemy ocet.
Gotujemy całość ok. 10 minut. Próbujemy, czy nie dodać soli, cukru lub octu.
Zalewę studzimy, wyciągamy przyprawy i równo rozkładamy je do słoików razem z grzybkami i zalewamy wystudzoną zalewą. Pasteryzujemy w garnku zakrętką do góry przez jakieś 5-10 min od zagotowania wody.

powrót

Podobne przepisy

Skórki kandyzowane
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rumtopf
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Czosnek marynowany w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

przyst9k

postów: 3

26.10.2015 16:28

CYTUJ

super, tylko szkoda, że grzybów już nie ma :(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.