Anna Olson

Marynowana wołowina


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Marynowana wołowina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka czerwonego octu winnego

¼ szklanki sosu sojowego

2 łyżki musztardy dijońskiej

6 ząbków czosnku

pokrojonych w plasterki

1 cebula

pokrojona w plasterki

3 gałązki rozmarynu

2 łyżki oliwy

1 kg łaty wołowej

gruba sól i kruszony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zmieszaj w misce ocet winny, sos sojowy, musztardę i oliwę. Ułóż mięso w dużym płaskim naczyniu, obłóż na wierzchu cebulą i czosnkiem. Oderwij listki rozmarynu od łodyżek i rozłóż wzdłuż łaty. Zalej mięso marynatą, obróć ostrożnie, żeby cebula, czosnek i rozmaryn trafiły pod spód, przykryj plastikową folią i wstaw na 30 min. (albo najwyżej do 12 godzin przed grillowaniem) do lodówki. W tym czasie raz albo dwa obróć łatę w marynacie. Mocno rozgrzej grill i piecz łatę po 5 minut z każdej strony. Połóż mięso na 3 minuty na desce przed krojeniem. Pokrój je w poprzek w cienkie plastry, ułóż na sałacie albo na oddzielnym półmisku i oprósz solą i pieprzem przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka z sosem z owoców leśnych
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.12)eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Magiczna pieczeń jagnięca
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.