Kuchnia+ Food Film Fest 6.

przepisy z programów >>

Marynowana wołowina

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
1 szklanka czerwonego octu winnego
¼ szklanki sosu sojowego
2 łyżki musztardy dijońskiej
6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
1 cebula, pokrojona w plasterki
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
1 kg łaty wołowej
gruba sól i kruszony czarny pieprz


Przygotowanie
Zmieszaj w misce ocet winny, sos sojowy, musztardę i oliwę. Ułóż mięso w dużym płaskim naczyniu, obłóż na wierzchu cebulą i czosnkiem. Oderwij listki rozmarynu od łodyżek i rozłóż wzdłuż łaty. Zalej mięso marynatą, obróć ostrożnie, żeby cebula, czosnek i rozmaryn trafiły pod spód, przykryj plastikową folią i wstaw na 30 min. (albo najwyżej do 12 godzin przed grillowaniem) do lodówki. W tym czasie raz albo dwa obróć łatę w marynacie. Mocno rozgrzej grill i piecz łatę po 5 minut z każdej strony. Połóż mięso na 3 minuty na desce przed krojeniem. Pokrój je w poprzek w cienkie plastry, ułóż na sałacie albo na oddzielnym półmisku i oprósz solą i pieprzem przed podaniem.

© Anna Olson

skomentuj przepis >>