Gosia  Molska

Marynowana pierś kaczki na radicchio


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

Marynowana pierś kaczki na radicchio
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pierś kacza

4 łyżki miodu

3 pomarańcze

2 limonki

2 ząbki czosnku

główka radichio

ocet balsamiczny figowy

oliwa extra virgin

 

Przygotowanie:

Piersi kaczki naciąć od strony skóry, posolić i popieprzyć. Podsmażyć przez chwilę na patelni grillowej. Po zdjęciu z patelni, posmarować miodem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Przygotować marynatę. Do miski wcisnąć sok z owoców, dodać drobno posiekany czosnek. Po upieczeniu, kaczkę pokroić w plastry i jeszcze mocno ciepłą zostawić w marynacie do ostygnięcia. Z radichio usunąć gorzki głąb. Przygotować sos vinegret z balsamico, oliwy i łyżki miodu. Polać sosem radichio, ułożyć plastry kaczki, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.