Marynowana łopatka barania

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Marynowana łopatka barania
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łopatka barania

lubczyk

majeranek

czosnek

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszam (oprócz cebuli i liści laurowych) i otrzymuję płyn do marynowania, dodaję cebulę pokrojoną w półkrążki, mięso dokładnie oblewam marynatą i okładam cebulą i kilkoma liśćmi laurowymi, pozostawiam na minimum 3 godziny w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z marynaty nacinam mięso w kilku miejscach i szpikuję je czosnkiem, następnie dokładnie nacieram mieszanką przypraw (majeranek, lubczyk, pieprz, sól) z dodatkiem niewielkiej ilości marynaty, wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piekę w takiej temperaturze około 15-20 minut, oblewam delikatnie marynatą, następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni C i piekę w zależności od wielkości łopatki około 1-1,5 godziny. W międzyczasie oblewam pieczeń kilkukrotnie marynatą i sosem z pieczonego mięsa. Pieczeń kroję w grube plastry i podaję z ziemniakami lub ryżem oraz sałatą z sosem winegret.

powrót

skomentuj przepis

#kurkawodna

24.03.2012 09:26


warszawa

CYTUJ

pycha

#lotencja

21.03.2012 23:08


warszawa

CYTUJ

super

#dzik

21.03.2012 11:27


Mrągowo

CYTUJ

Mięcho :]

#madziiia

21.03.2012 09:41


warszawa

CYTUJ

:)

#yakktowoli

21.03.2012 09:08


warszawa

CYTUJ

mniam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.