Kylie Kwong

Marynowana kapusta z chili


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Marynowana kapusta z chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średnia kapusta pekińska (około 750g)

pocięta w 2,5cm kawałki

3 łyżki soli morskiej

2 łyżki brązowego cukru

5 łyżek oleju arachidowego

1 łyżka pieprzu syczuańskiego

6 suszonych małych czerwonych chili

2 łyżki czarnego octu ryżowego

1 duże czerwone chili

pokrojone w cienkie plasterki

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce dokładnie wymieszaj kapustę z solą i cukrem. Odstaw na 2 godziny. Do zimnego woka wlej olej i dodaj pieprz syczuański i suszone chili. Wstaw na duży ogień i smaż przez 30 sekund, aż chili zaczną bardziej ciemnieć. Zdejmij z ognia i dokładnie odcedź olej do dużej miski. Chili i pieprz wyrzuć, a olej odstaw na bok, żeby ostygł. Odcedź kapustę z soku, który puściła i rękami odciśnij jeszcze więcej płynu. Włóż kapustę do miski z olejem, dodaj ocet i świeże chili i dokładnie wymieszaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.