Annabel  Langbein

Marokański sos pomidorowy


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Marokański sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 czerwone papryki

2 cebule

2 główki czosnku

duży kawałek imbiru

1/2 szklanki oliwy

kilka papryczek chili

3 łyżki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego

2 kilogramy obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów

2 szklanki soku pomidorowego

1/2 szklanki czerwonego octu winnego

1 szklanka brązowego cukru

skórka starta z jednej cytryny

1 łyżka drobno mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka soli

1 łyżeczka płatków chili

1 szklanka liści świeżej kolendry





Przygotowanie:

Paprykę i cebulę oczyścić i pokroić w ćwiartki. Ząbki czosnku obrać. Imbir obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do robota kuchennego. Dodać pół szklanki oliwy i pokrojone chili. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć ją do dużego rondla, dodać kmin i ziarna kopru, dusić na średnim ogniu przez pół godziny. Następnie dodać pomidory, sok, ocet, cukier, skórkę startą z cytryny, pieprz, sól. płatki chili i posiekaną lub porwaną kolendrę. Zamieszać i dusić na niewielkim ogniu przez dwie godziny.



@Annabel Langbein





powrót

Podobne przepisy

Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.