Annabel  Langbein

Marokański sos pomidorowy


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Marokański sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 czerwone papryki

2 cebule

2 główki czosnku

duży kawałek imbiru

1/2 szklanki oliwy

kilka papryczek chili

3 łyżki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego

2 kilogramy obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów

2 szklanki soku pomidorowego

1/2 szklanki czerwonego octu winnego

1 szklanka brązowego cukru

skórka starta z jednej cytryny

1 łyżka drobno mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka soli

1 łyżeczka płatków chili

1 szklanka liści świeżej kolendry





Przygotowanie:

Paprykę i cebulę oczyścić i pokroić w ćwiartki. Ząbki czosnku obrać. Imbir obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do robota kuchennego. Dodać pół szklanki oliwy i pokrojone chili. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć ją do dużego rondla, dodać kmin i ziarna kopru, dusić na średnim ogniu przez pół godziny. Następnie dodać pomidory, sok, ocet, cukier, skórkę startą z cytryny, pieprz, sól. płatki chili i posiekaną lub porwaną kolendrę. Zamieszać i dusić na niewielkim ogniu przez dwie godziny.



@Annabel Langbein





powrót

Podobne przepisy

Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.