Marokański kurczak z oliwkami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Marokański kurczak z oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 udka kurczaka

łyżka suszonego imbiru

łyżka pieprzu

łyżeczka szafranu

6-7 ząbków czosnku

4 posiekane cebule

2 filiżanki natki pietruszki i kolendry

łyżeczka kminu

łyżeczka słodkiej papryki

kilogram zielonych oliwek przekrojonych na pół

pół filiżanki soku z cytryny

chili

oliwa

500 ml bulionu z kurczaka

Przygotowanie:

Kurczaka obsmażyć na oliwie. Zmiksować cebulę, chili, czosnek, paprykę, pieprz, imbir, kmin, natkę kolendry i pietruszki oraz połowę oliwek. Tak przygotowaną pastą zalać kurczaka. Wlać bulion i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodać oliwki i szafran. Kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem, w którym się gotował i piec przez półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Przed podaniem doprawić całość sokiem z cytryny i przybrać natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kotlet wieprzowy z confit z czerwonej cebuli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Stek z warzywami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina słodko-kwaśna
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.