Marta Dymek

Marokańska herbata z kardamomem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Marokańska herbata z kardamomem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 łyżka zielonej herbaty

½ pęczka mięty marokańskiej / 1 doniczka / 50 g

1 l wody

1 ½ - 2 łyżeczki białego cukru

Przygotowanie:

W czajniku lub rondelku zagotować 1 litr wody. Do herbacianego czajniczka wsypać herbatę, wlać szklankę wrzącej wody i intensywnie zamieszać wodą w czajniku. Następnie przelać herbatę do szklanki i pozostawić, to tak zwana dusza herbaty.
Wlać kolejną szklankę gorącej wody, zamieszać i tym razem wylać herbatę - ponowne zaparzenie ma pomóc pozbyć się herbacianych fusów i osłabić ich smak.
Następnie do czajniczka dodać miętę oraz cukier i wlać 500 ml gorącej wody. Czajniczek postawić na gazie i ponownie zagotować wodę. Kiedy napar zacznie bulgotać zdjąć z ognia i dodać odstawioną wcześniej szklankę herbacianego naparu - to pomaga wymieszać i połączyć wszystkie smaki.
Wysoko unieść czajnik i nalewać herbatę do małych szklaneczek tak, aby na powierzchni utworzyła się pianka. Podawać na zakończenie posiłku, w gorące, letnie dni.

powrót

Podobne przepisy

Kawa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Gorąca czekolada
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Koktajl melonowy
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Mleko kokosowe
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Mrożona herbata
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ajerkoniak bezalkoholowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.