Marmolada z papryczek jalapeño

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Marmolada z papryczek jalapeño
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

560 g drobno posiekanej, czerwonej cebuli

2 łyżki oliwy

2 papryczki jalapeño bez nasion, posiekane w cienkie paseczki

2 łyżki stołowe płynnego miodu

45–60 ml (3-4 łyżki stołowe) octu z czerwonego wina

27 ml wody

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 jabłko, które rozpada się w gotowaniu, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym, starte

szczypta soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu



Przygotowanie:

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i wymieszaj. Przykryj dobrze pasującą pokrywką i duś na małym ogniu przez 8-10 minut. Zdejmij pokrywkę, wymieszaj, dodaj czosnek. Przykryj, duś na małym ogniu przez 4-5 minut. Dodaj papryczki, miód, jabłko. Wymieszaj dokładnie, przykry i duś przez kolejne 4-5 minut. Dolej ocet i wodę, doprowadź do wrzenia, wymieszaj i gotuj tak długo odkryte, aż powstanie gęsta marmolada. Dopraw do smaku. Przełóż do wysterylizowanych słoików, wystudź. Można przechowywać do dwóch tygodni.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 4

powrót

Podobne przepisy

Czosnek marynowany w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ćwikła pana Reja
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kim chi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.