Agnieszka Kręglicka

Marmolada pomarańczowa

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Marmolada pomarańczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg pomarańczy
2 cytryny
2 szklanki cukru
kardamon
korzeń imbiru
whisky

Przygotowanie:

Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem i wytrzyj. Zesterem obierz skórkę z pomarańczy (jeżeli nie masz zestera obierz skórkę nożem, oczyść dokładnie z albedo i pokrój w cienkie paseczki). Obierz pomarańcze z okładem, ścinając całą białą skórkę z owoców. Miąższ pokrój grubo, usuń pestki, jeśli są. Cytryny obierz grubo ze skórki i pokrój, usuń pestki. Wrzuć owoce do garnka, wsyp cukier i wlej szklankę wody. Zagotuj. Dodaj obrany kawałek korzenia imbiru i kilka utłuczonych ziaren kardamonu bez łupin. Początkowo marmolada wygląda jak rzadka pomarańczowa zupa. Nie usuwaj białej piany, która zbiera się na wierzchu, potem zniknie. Kiedy masa zaczyna gęstnieć, po godzinie, półtorej dodaj skórki pomarańczowe, smaż dalej. Zmniejsz ogień, często mieszaj. Smaż, aż masa zacznie robić się szklista i ciemno bursztynowa w kolorze. Doprowadź do pożądanej gęstości. Dodaj whisky do smaku, jeżeli jest za słodka dodaj soku z cytryny, usuń korzeń imbiru.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.