Anna Olson

Marmolada owocowo-imbirowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Marmolada owocowo-imbirowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki malin

2 szklanki truskawek bez szypułek

pokrojonych w ćwiartki

skórka 1 pomarańczy pokrojona na cienkie paseczki

3 łyżki kandyzowanego imbiru pokrojonego w cienkie paseczki

2 łyżki soku z cytryny

½ opakowania środka żelującego z pektynami

3 ½ szklanki cukru

1 łyżka masła (ewentualnie)

 

 

Przygotowanie:


Lekko zmiażdżyć owoce widelcem, zmieszać w rondlu ze skórką pomarańczową oraz imbirem
i sokiem cytrynowym. Zmieszać środek żelujący z ½ szklanki cukru i dodać do owoców. Zagotować, często mieszając. Wsypać pozostały cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować 1 min, stale mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez 5 minut. Jeśli na powierzchni tworzy się piana, dodać masło i zamieszać. Zdjąć szumowiny, przełożyć marmoladę do słoika i ostudzić. Schłodzić przed podaniem. Przechowywać w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Ocet jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kim chi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Marmolada pomarańczowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.