Anna Olson

Markizy z czekoladą i pianką marshmallow


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Markizy z czekoladą i pianką marshmallow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

14 prostokątnych herbatników typu digestive

200 g masła

2/3 ubitej szklanki brązowego cukru

½ ubitej szklanki złocistego cukru

½ szklanki mleka 2%

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1¼ szklanki pokruszonych herbatników typu digestive

2½ szklanki czekolady deserowej

posiekanej

3 szklanki małych pianek marshmallow

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC i natłuścić kwadratową foremkę o boku 20 cm. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia tak, żeby wystawał ponad dwie równoległe krawędzie foremki. Wyłożyć dno foremki herbatnikami, łamiąc je gdy trzeba. Stopić w rondlu masło, dodać cukier, mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć rondel z ognia, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać. Połową powstałej pasty polać herbatniki w foremce. Na wierzch wsypać 1/3 pianek marshmallow i rozłożyć je równomiernie. Posypać pianki 1/3 posiekanej czekolady. Przykryć wszystko kolejną warstwą herbatników. Powtórzyć powyższe czynności. Zapiekać przez 12 min, aż pianka na wierzchu delikatnie zbrązowieje. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.

powrót

Podobne przepisy

Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.