James  Martin

Marchewka à la Vichy


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Marchewka à la Vichy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g marchwi gatunku chantenay

25 g masła

1 duża szczypta soli

3 łyżki stołowe miałkiego cukru

1 garść posiekanej trybuli

świeżo zmielony czarny pieprz

woda mineralna Vichy do gotowania (dowolnie)

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć oskrobane marchewki do rondla. Zalej zimną wodą tak, żeby je zakryć. W oryginalnym przepisie stosuje się wodę mineralną Vichy, ale możesz ją zastąpić kranówką. Dorzuć masło, sól i cukier. Na silnym ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 minut nie zmniejszając płomienia, aż będą miękkie. Dorzuć trybulę i pieprz. Odcedź nadmiar wody, podawaj do wołowiny Wellington.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.