Bożena Sikoń

Marcepanowe kartofelki


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 11003

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g mączki migdałowej

250 g cukru pudru

białka - ilość potrzebna do otrzymania konsystencji ciasta

 

Do wykończenia:

czekolada deserowa ok. 100 g

czekolada biała ok. 100 g

sok z przetartych malin ok. 100 g

Przygotowanie:

W mikserze wymieszać cukier puder, mączkę migdałową i białko w takiej ilości, aby otrzymać ciasto o konsystencji ciasta kruchego. Wyjąć ciasto z dzieży i ręcznie wgniatać cukier puder, aż ciasto marcepanowe będzie się łatwo formowało. Dla otrzymania masy o kolorze różowym i smaku malinowym, dodać naturalny barwnik z wyciśniętych owoców i podsypując puder – zagnieść marcepan malinowy.
Odstawić do lodówki, a następnie obtaczać w czekoladę – jedne w deserową, a drugie w białą.

powrót

Podobne przepisy

Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#aas

29.11.2011 12:13


Warszawa

CYTUJ

Czy mąka marcepanowa różni się czymś od mączki?

ursi5

postów: 219

17.08.2011 16:45

CYTUJ

Te marcepanowe kartofelki są świetne, no ale z rąk Pani Bożeny wszystko wychodzi pyszne.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.