Iwona  Zasuwa

Marcepanki


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

Marcepanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szklanka migdałów

⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego

⅓ szklanki ksylitolu

2 łyżki soku z buraka

wanilia naturalna w proszku

Przygotowanie:

Migdały zmiel kilkukrotnie na jednolitą masę.
Ksylitol zmiel na puder.
Ze świeżego buraczka wyciśnij sok.
Połącz wszystkie białe składniki (migdały, olej kokosowy i ksylitol), dodaj wanilię i zagnieć ciasto.
Połowę ciasta połącz z sokiem z buraka (uwaga! masa nie może być zbyt rzadka).
Teraz wywałkuj z obu kolorów ciast "gąsienice", przekładaj na zmianę kolorami, dociśnij z każdej strony, uformuj długie prostokąty i pokrój w zgrabne kawałki. Możesz też użyć dowolnej silikonowej formy, np. w kształcie pralinek.
Schłódź marcepanki przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.