Maneesh

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Maneesh
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0
Składniki:

500 g mąki chlebowej

10 g drożdży instant

10 g soli

25 g cukru

20 ml oliwy

360 ml letniej wody

mąka do posypania, oliwa do smarowania



dodatki:

6 łyżek nasion sezamu

4 łyżki suszonego tymianku

4 łyżki suszonego majeranku

1-2 łyżki oliwy



Przygotowanie:

Umieszczamy suche składniki w misce, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy oliwę i 270 ml wody. Mieszamy składniki rękami. Stopniowo dodajemy resztę wody (niekoniecznie całą), aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Smarujemy blat oliwą i wykładamy ciasto. Rozpłaszczamy, rozciągamy i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godziny, aż ciasto zwiększy objętość dwa razy. Poklepujemy ciasto, by opadło. Wyjmujemy jedną trzecią ciasta na posmarowany oliwą blat, rolujemy i formujemy w kulę. Posypujemy mąką, rozpłaszczamy i rozciągamy palcami, potem rozwałkowujemy w duże koło (średnicy ok. 40 cm), od czasu do czasu odwracając i przesuwając w mące. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, Nakłuwamy ciasto specjalnym radełkiem lub widelcem, zostawiając brzeg nienakłuty. Powtarzamy z resztą ciasta. Mieszamy tymianek, majeranek, sezam i oliwę na gęstą pastę, rozsmarowujemy na plackach. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C. Wstawiamy placki do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Arcilla

postów: 1

17.03.2016 11:38

CYTUJ

przepyszne pachnące ziołami puszyste mmmmmnnnniaaaamiiiii:))

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.