Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 ząbki czosnku

4 dymki (oddzielić białą i zieloną część)

4 anchois

2 łyżki posiekanych łodyg kolendry

4 chili

2 młode trawy cytrynowe

1 łyżka startego imbiru

4 łyżki oliwy

500 g oczyszczonych małży

pół filiżanki białego wina

1 łyżeczka soli

1 garść natki pietruszki

1 garść natki kolendry

2 filiżanki ugotowanej komosy ryżowej

Przygotowanie:

W moździerzu rozgnieść czosnek, białą część dymki, anchois, łodygi kolendry, 3 chili, trawę cytrynową i imbir. Dodać 1-2 łyżki oliwy, żeby powstała pasta.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć pastę przez kilka sekund i wrzucić małże. Przykryć i potrząsnąć kilkakrotnie garnkiem. Wlać wino i ponownie potrząsnąć. Gotować małże przez 2 minuty. Usunąć te, które się nie otworzyły.
Dodać komosę ryżową, zioła i zieloną część dymki. Wymieszać i w razie potrzeby dosolić do smaku.
Przed podaniem przybrać posiekanym chili.

powrót

Podobne przepisy

Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.