Rick Stein

Małże po chińsku


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Małże po chińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

małże

olej

czosnek

imbir

grzyby shiitake

chińska kapusta bok choy

suszone sproszkowane chilli

pieprz seczuański

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

cebula dymka

 

 

Przygotowanie:


Wrzucić małże na 3-4 minuty do wrzącej wody. Otworzyć, wyjąć mięso, każdą pokroić na 3-4 kawałki. Rozgrzać olej w woku, dodać pokrojony czosnek, drobno pokrojony imbir, mieszać około 10 sekund, dodać mięso małży. Wrzucić pokrojone grzyby shiitake i przyciętą na ukos kapustę bok choy. Dodać szczyptę chilli i świeżo mielonego seczuańskiego pieprzu. Wlać łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu ostrygowego. Jeszcze raz wymieszać i na koniec dodać pokrojoną dymkę. Podawać z kluskami jajecznymi średnich rozmiarów.

powrót

Podobne przepisy

Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.