Piotr Przykaza

Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średnia cebula

12 małży

1 ząbek czosnku

sól

pieprz czarny i biały

natka pietruszki

50 ml białego wina lub szampana

śmietana 36%

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Dodać małże. Smażyć mięsem do patelni. Usmażyć cebulę na złoty kolor i dodać białe wino (może być musujące, dla zamożniejszych rekomenduję szampana). Odparowywać do 5 minut. Następnie dodać śmietanę, świeżo wyciśnięty czosnek, sól, pieprz czarny i biały. Odparowywać aż powstanie sos. Zdjąć z gazu i posypać świeżą pietruszką. Podawać z kawałkiem cytryny i chlebem łatwo wchłaniającym sos.

powrót

Podobne przepisy

Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.