Rick Stein

Małże masala


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Małże masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

czerwona cebula

imbir

12 ząbków czosnku

pasta z tamaryndowca

2 łyżki kurkumy

2 łyżki octu z czerwonego wina

kmin rzymski

nasiona kolendry

czerwone ostre papryczki

goździki

śmietana z mleka kokosowego

oliwa z oliwek

małże

natka kolendry

sól

 

 

Przygotowanie:


Cebulę obrać i posiekać, imbiru nie obierać, tylko pokroić na kawałki. Obrać ząbki czosnku. Pastę z tamaryndowca namoczyć w niewielkiej ilości wody. Papryczki chilli pokroić na plasterki razem z nasionami. Cebulę, imbir, czosnek, pastę z tamaryndowca, kurkumę, ocet winny, nasiona kminu rzymskiego i kolendry, papryczki i goździki zemleć razem w młynku do przypraw. Dodać śmietankę kokosową i wymieszać na gładką masę. W braku młynka można utłuc kurkumę, nasiona kminu rzymskiego i kolendry i goździki w moździerzu, przełożyć do malaksera, dodać cebulę, czosnek, pastę z tamaryndowca, papryczki i ocet i zmiksować, dolewając śmietankę kokosową aż powstanie gładka pasta. W dużym rondlu rozgrzać olej i dodać dużą łyżkę pasty masala. Smażyć mieszając, aż z rondla zacznie się unosić piękny zapach, a pasta zacznie się warzyć. Wrzucić małże, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować ok. 30 sekund, aż małże się otworzą. Posiekać natkę kolendry. Posypać małże, przełożyć do głębokiego talerza i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.