Rick Stein

Małże masala


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Małże masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

czerwona cebula

imbir

12 ząbków czosnku

pasta z tamaryndowca

2 łyżki kurkumy

2 łyżki octu z czerwonego wina

kmin rzymski

nasiona kolendry

czerwone ostre papryczki

goździki

śmietana z mleka kokosowego

oliwa z oliwek

małże

natka kolendry

sól

 

 

Przygotowanie:


Cebulę obrać i posiekać, imbiru nie obierać, tylko pokroić na kawałki. Obrać ząbki czosnku. Pastę z tamaryndowca namoczyć w niewielkiej ilości wody. Papryczki chilli pokroić na plasterki razem z nasionami. Cebulę, imbir, czosnek, pastę z tamaryndowca, kurkumę, ocet winny, nasiona kminu rzymskiego i kolendry, papryczki i goździki zemleć razem w młynku do przypraw. Dodać śmietankę kokosową i wymieszać na gładką masę. W braku młynka można utłuc kurkumę, nasiona kminu rzymskiego i kolendry i goździki w moździerzu, przełożyć do malaksera, dodać cebulę, czosnek, pastę z tamaryndowca, papryczki i ocet i zmiksować, dolewając śmietankę kokosową aż powstanie gładka pasta. W dużym rondlu rozgrzać olej i dodać dużą łyżkę pasty masala. Smażyć mieszając, aż z rondla zacznie się unosić piękny zapach, a pasta zacznie się warzyć. Wrzucić małże, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować ok. 30 sekund, aż małże się otworzą. Posiekać natkę kolendry. Posypać małże, przełożyć do głębokiego talerza i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.