Małże duszone z piwem, pastą sojową i imbirem

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Małże duszone z piwem, pastą sojową i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,75-2 kg małży

1 łyżka solonej

sfermentowanej soi

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki oleju roślinnego

20 g drobno posiekanego czosnku

25 g korzenia świeżego imbiru

obranego i posiekanego

1 czerwone chilli

rozcięte wzdłuż na pół i pokrojone w cienkie paseczki

120 ml piwa

sok z ½ limonki

6 dymek

cienko posiekanych

1 garść liści kolendry

grubo posiekanych

 

 

Przygotowanie:


Umyj starannie małże w wodzie, wyrzuć te, które się nie zamykają, gdy postukasz nimi o blat.
Wrzuć do miseczki marynowaną soję, dodaj cukier i olej sezamowy. Rozetrzyj na pastę łyżką lub widelcem. W dużym, głębokim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej roślinny. Dodaj czosnek, imbir, chilli i pastę sojową. Smaż mieszając kilka sekund. Dodaj małże, wlej piwo. Powiększ płomień. Przykryj, duś przez 2-3 minuty, potrząsając rondlem, aż małże się otworzą. Zamknięte wyrzuć. Dodaj sok z limonki i dymkę. Wyłóż gotowe danie na głębokie talerze i posyp siekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.