Małże czekoladowe z salsą

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Małże czekoladowe z salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

dressing:

1 filiżanka majonezu

2 łyżki musztardy Dijon

1 pęczek kolendry, posiekanej

1 cebula, drobno posiekana

1 papryczka jalapeno, pozbawiona nasion i posiekana

sól i świeżo zmielony pieprz



salsa:

4 pomidory, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę

1 chili serrano, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę

1 cebula, pokrojona w kostkę

skórka i sok z 1 limonki

1 garść posiekanej kolendry

odrobina oliwy

sól i świeżo zmielony pieprz

odsmażana fasolka:

¼ filiżanki smalcu

1 papryka chipotle

1 cebula, posiekana

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

3 filiżanki ugotowanej czarnej fasolki

sól i świeżo zmielony pieprz



1 kg czekoladowych małży w muszlach

cząstki limonek do dekoracji



Przygotowanie:

Meksykańskie małże czekoladowe mają brązowe muszle i są największymi małżami na amerykańskim Zachodnim Wybrzeżu. Jeśli nie masz do nich dostępu, użyj innych małży dobrej jakości. Dressing: majonez, musztardę, kolendrę, cebulę i jalapeno umieszczamy w blenderze i miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Salsa: w naczyniu łaczymy pomidory, chili, cebulę, skórkę i sok z limonki, kolendrę i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy zmielić salsę w maszynce do mięsa albo w blenderze. Przed podaniem przechowujemy w lodówce. Fasolka: w ciężkiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i podsmażamy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i paprykę chipotle. Smażymy jeszcze 1 minutę, mieszając. Dodajemy łyżkę wazową fasolki i rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy kolejną łyżkę i też rozgniatamy. Podobnie postępujemy z resztą fasolki. Chodzi o to, żeby skrobia zawarta w fasolce usmażyła się na wolnym ogniu – właśnie temu potrawa zawdzięcza swój smak. Dlatego ważne jest, żeby fasolkę dodawać stopniowo – tak, żeby każda partia się zrumieniła. Kiedy rozgnieciemy całą fasolkę, dodajemy trochę wody z gotowania fasoli albo oliwy, żeby otrzymać pożądaną konsystencję. Pamiętajmy, że fasolka stężeje po ostygnięciu. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple. Małże: oczyszczamy małże pod bieżącą zimną wodą. Wyrzucamy te, które są niedomknięte i nie zamykają się podczas czyszczenia. Umieszczamy małże na grillu lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Nakrywamy. Grillujemy, 6-8 minut, aż się otworzą. Podajemy z dressingiem, salsą i odsmażaną fasolką. Dekoruj cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.