Nigel Slater

Maliny z prażonymi płatkami owsianymi i bitą śmietaną


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Maliny z prażonymi płatkami owsianymi i bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki kaszki owsianej

½ szklanki płatków owsianych „górskich”

1 łyżka cukru trzcinowego

250 ml śmietany kremówki

25 ml (kieliszek do wódki) whisky

trochę płynnego miodu wrzosowego albo lipowego

250 g świeżych malin

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej mocno górną grzałkę piekarnika. Rozsyp na blasze kaszkę i płatki owsiane. Posyp cukrem trzcinowym i wstaw pod grzałkę na 3-4 minuty – nie spuszczaj blachy z oka, bo płatki łatwo się przypalają! Wyjmij ją z piekarnika i odstaw, żeby płatki przestygły. Ubij ręcznie śmietanę, aż lekko zgęstnieje, dodaj whisky i miód i delikatnie ubij uważając, żeby nie zmieniła się w masło. Wmieszaj do niej 2/3 uprażonych płatków z cukrem. Rozłóż maliny do 2 pucharków, nałóż na nie po porcji bitej śmietany i dodaj resztę truskawek. Posyp chrupiącymi płatkami i od razu podaj.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.