Anna Olson

Maliny z kardamonem zapieczone pod kruszonką


Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Maliny z kardamonem zapieczone pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Farsz

maliny

jabłka

3 łyżki stołowe mąki

½ szklanki cukru (115g)

mielony kardamon

¼ łyżeczki cynamonu.



Kruszonka

2 szklanki mąki (220g)

2/3 szklanki cukru (150g)

3 łyżki kaszy kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

starta skórka z cytryny

2/3 szklanki mleka (480ml)

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

1/2 szklanki masła (115g)



Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać maliny, wsypać cukier, mielony kardamon i cynamon, wymieszać. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier, kaszę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i startą skórkę z cytryny. Wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć z mąką. Wlać mleko, wymieszać łyżką. Do filiżanek nałożyć owoce, przykryć je kawałkami ciasta, pozostawiając między nimi wolne miejsce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 30 minut.



Wersja zmodyfikowana



MALINY Z KARDAMONEM ZAPIECZONE POD KRUSZONKĄ PODANE Z BITĄ ŚMIETANĄ



Maliny zapiec pod kruszonką według powyższego przepisu w wyższych, bardziej efektownych filiżankach. Przygotować sos malinowy: ugotować maliny z cukrem, przetrzeć. Przygotować krem chantilly, czyli bitą śmietanę wymieszać z ekstraktem wanilii. Połówki orzechów pekan polać syropem klonowym i opiekać przez 10 minut, posiekać. Na maliny zapieczone pod kruszonką nakładać krem chantilli, polać sosem malinowy i posypać orzechami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.