Anna Olson

Malinowy fool z bezą


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Malinowy fool z bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Bezy

białko 3 jajek, o temp. pokojowej

½ łyżeczki winianu potasu

¾ szklanki cukru



Krem malinowy

2 szklanki świeżych malin

5 łyżek cukru

1½ szklanki śmietany kremówki

3 łyżki ukwaszonej śmietany

1 łyżeczka drobno otartej skórki pomarańczowej

cukier-puder do oprószenia



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 110ºC. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ubić pianę z białek z winianem potasu. Stopniowo dosypywać cukier i ubijać pianę mikserem na średnich obrotach, żeby bezowa piana była sztywniejsza i nie opadała (ok.5 min). Przełożyć bezową pianę do szprycy i nakładać na przygotowaną blachę. Piec bezy 1½ godziny, a następnie wyłączyć i dosuszyć bezy w zamkniętym piekarniku (powinny bez trudu odchodzić od papieru do pieczenia). Ostudzić bezy do temperatury pokojowej. Zmiażdżyć maliny widelcem z 3 łyżkami cukru i odstawić. Ubić śmietanę z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i dodać kwaśną śmietanę oraz skórkę pomarańczową. Przemieszać krem z malinami tworząc dwukolorowy fool ze smugami owocowej masy. Nałożyć porcje do miseczek i pokruszyć na wierzch bezę.



Bezy z kremem malinowym można podać w postaci markiz – spód jednej bezy należy posmarować kremem i połączyć z drugą bezą. Krem należy nakładać przed samym podaniem.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.