James  Martin

Malinowe pianki marshmallow


Przepis z programu Słodki James (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Malinowe pianki marshmallow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

455 g drobnego cukru

1 łyżka glukozy w syropie

200 ml wody

białko 2 dużych jajek

9 listków żelatyny (około 16 g)

namoczonych w 140 ml wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

cukier puder

do oprószenia i obtoczenia

skrobia kukurydziana

do posypania i obtoczenia

125 g świeżych malin

200 g stopionej białej czekolady (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Wsyp cukier, wlej glukozę oraz wodę do rondla z grubym dnem. Zagotuj i podgrzewaj na dużym ogniu, aż specjalny termometr cukierniczy zanurzony w mieszaninie wskaże 127 stopni C – uważaj, syrop będzie bardzo gorący. Ubij białka na sztywną pianę. Gdy syrop cukrowy osiągnie właściwą temperaturę, zdejmij rondel z ognia i ostrożnie wmieszaj żelatynę, odciśniętą z nadmiaru wody. Przelej całość do metalowej miski. Ubijaj białka na wolnych obrotach, jednocześnie wlewając gorący syrop. Mieszanina zrobi się lśniąca i zacznie gęstnieć. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj miksowanie jeszcze przez 5-10 minut, aż masa zesztywnieje i nie będzie opadać. Lekko natłuść oliwą wnętrze płytkiej blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm. Posyp blachę przesianym cukrem pudrem oraz przesianą skrobią kukurydzianą i nałóż na blachę połowę piankowej mieszaniny, wygładzając powierzchnię zwilżoną łopatką. Delikatnie obtocz maliny w mieszaninie cukru pudru i skrobi kukurydzianej i rozłóż je na wygładzonej powierzchni. Przykryj maliny resztą piankowej mieszaniny i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, żeby się zestaliła. Posyp stolnicę cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Delikatnie odsuń piankę od bocznych ścianek blachy z pomocą łopatki i wyłóż całość na przygotowaną stolnicę. Pokrój na kwadraty i obtocz w cukrze pudrze i skrobi. Pozostaw chwilę do wyschnięcia na metalowej kratce i zapakuj do szczelnego pudełka. Podawaj bez dodatków lub zanurzając w stopionej białej czekoladzie.

powrót

Podobne przepisy

Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.