Mali z krewetek

Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Mali z krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

surowe krewetki tygrysie (świeże lub mrożone)

kurkuma

gruboziarnista sól

olej kokosowy

cebula

świeży imbir

czosnek

zielone papryczki chili

mleko kokosowe

pomidory

 

 

Przygotowanie:


Posypać krewetki kurkumą i gruboziarnistą solą, wymieszać i odstawić. Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszklić posiekaną cebulę z drobno posiekanym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem i pokrojonymi papryczkami. Dodać krewetki i smażyć je, aż zmienią kolor. Powoli, cały czas mieszając, wlać rozcieńczone wodą mleko kokosowe (chodzi o to, aby mleko się nie zwarzyło). Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Wlać pełne mleko kokosowe, podgrzać całość i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.