Marta Dymek

Malezyjskie curry z selera


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

Malezyjskie curry z selera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka ryżu

700 g selera

olej kokosowy

 

Pasta curry:

2 trawy cytrynowe

½ cebuli

1 ząbek czosnku

¼ łyżeczki zmielonej kolendry

kawałek kurkumy

ostra papryczka

szczypta soli

szczypta cukru

 

olej kokosowy

1 puszka mleczka kokosowego

1 laska cynamonu

2 łupiny kardamonu

1 gwiazdka anyżu

4 liście kaffiru

1 łyżeczka sosu sojowego

 

do podania: kolendra, limonka, czarny pieprz z moździerza (grubo i świeżo rozkruszony), świeże chili

 

 

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od zalania ryżu wodą i odstawienia na chwilę, żeby się namoczył.
Seler obrać, pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać sporą ilość oleju kokosowego, na gorący olej dodać seler i smażyć do momentu, aż będzie rumiany, przez jakieś 8 - 10 minut.
Ryż odcedzić, zalać 1,5 szklanki wodą, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem.
W międzyczasie zrobić pastę curry.
Kiedy seler będzie rumiany wyjąć z garnka i odłożyć na bok. Na dno garnka z pozostałym tłuszczem dodać pastę curry i smażyć przez 3 - 4 minut do czasu, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
Na małej patelni podprażyć anyż, kardamon i cynamon. Dodać je do garnka razem z kaffirem, wlać mleko kokosowe, ponownie dodać seler, przykryć i gotować 5 - 8 minut. Na koniec doprawić do smaku większą ilością sosu sojowego w razie potrzeby, podawać skropione limonką ze świeżą kolendrą, czarny pieprzem i chili.

powrót

Podobne przepisy

Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Zielone curry z fasolką szparagową
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Risotto buraczane z czarnym ryżem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.