Marieta  Marecka

Makuszek na białkach


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Makuszek na białkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 białek

5 łyżek mąki

5 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 ½ łyżki maku

100 g mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, jeśli chcemy, możemy je ubić z dodatkiem 1-2 żółtek.
Następnie stopniowo dosypujemy łyżka po łyżce cukier.
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta łyżka po łyżce, nadal ubijając.
Następnie dosypujemy mak i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Małą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do pieca na ok. 20 minut. Na jeszcze ciepłe ciasto kładziemy kawałki czekolady, rozsmarowujemy ją po wierzchu, jak tylko zacznie się rozpuszczać. Studzimy całość i kroimy na kawałki.

powrót

Podobne przepisy

Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
Sernik z truskawkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.