Makrela z sałatką śródziemnomorską

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Makrela z sałatką śródziemnomorską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

oliwa

1 kg filetów z makreli

sól i pieprz

½ pęczka bazylii, drobno posiekanej

liście mięty, drobno posiekane

natka, drobno posiekana

rukola, drobno posiekana

sok z limonki



na sałatkę:

3 buraki

150 g cukru

100 ml octu

½ łyżeczki ziaren kminu

1 laska cynamonu, pokruszona

2 zielone chili, drobno posiekane

1 mała cebula, drobno posiekana

¼ łyżeczki mielonego kminu

sól i pieprz



na marynatę:

1 zielona chili, posiekana

szczypta pieprzu

1 łyżka cukru

1 ząbek czosnku, grubo posiekany

1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki

1 łyżka octu

12 łyżek oliwy

½ łyżeczki ziaren kminu, uprażonych i zmielonych



na chipsy z chlebowca:

1 owoc chlebowca, obrany i pokrojony w cienkie plastry

300 ml oliwy

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki mielonej chili



na jogurt bawoli:

150 g zsiadłego bawolego mleka

½ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

sok z limonki



naleśniki papadam

pestki granatu



Przygotowanie:

W naczyniu łączymy buraki, cukier, ocet, kmin i cynamon. Dolewamy tyle wody, żeby zakryła składniki. Stawiamy naczynie na średnim ogniu i gotujemy około godziny. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Odcedzamy buraki, obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: łączymy chili, pieprz, cukier, czosnek i ocet. Dodajemy oliwę i kmin, mieszamy. Odstawiamy. Łączymy wszystkie składniki jogurtu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Przygotowujemy chipsy z chlebowca: na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Kiedy olej osiągnie temperaturę dymienia, dodajemy chlebowiec i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Chlebowiec powinien stać się chrupiący i rumiany. Zdejmujemy chipsy z patelni i osączamy. Przekładamy do naczynia, dodajemy sól, pieprz i chili. Mieszamy i odstawiamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Filety z makreli doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy olej się rozgrzeje, kładziemy filety na patelni. Smażymy kilka minut i przekładamy na drugą stronę. Przygotowujemy sałatkę: łączymy buraki z chili, cebulą, czosnkiem, kminem, solą i pieprzem. Odstawiamy. Znów przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy bazylię, miętę, natkę, rukolę i sok z limonki. Zdejmujemy patelnię z ognia. Na talerze nakładamy po trochu jogurtu. Na nim kładziemy makrelę, skrapiamy ziołowym sosem z patelni. Podajemy z sałatką, marynatą i naleśnikami papadum. Dekorujemy pestkami granatu.

powrót

Podobne przepisy

Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gotowana ryba z sosem pomarańczowo-sezamowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.