Gary  Rhodes

Makrela z duszonymi pomidorami i pesto


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Makrela z duszonymi pomidorami i pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 – 3 łyżki oliwy

3 cebule

12 pomidorów

1 łyżka sosu pesto

4 filety z makreli

bez ości

25 g masła

sól i biały pieprz

1 łyżka mąki

olej do głębokiego smażenia

endywia kędzierzawa

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Pesto: zezłocić piniole na oliwie i odstawić do ostygnięcia. Przelać do malaksera, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i zmiksować. Dodać oberwane z łodyżek liście bazylii i znów zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce 2 – 3 dni. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić na kawałki. Rozgrzać w rondlu oliwę i wrzucić 2/3 cebuli. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie (nie rumienić). Wrzucić pomidory, wymieszać i dusić 15 – 20 minut. Dodać łyżkę pesto, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać grill do temperatury 180°C. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Posmarować blachę masłem, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze filety z makreli skórą do góry, posmarować masłem, oprószyć solą i pieprzem. Piec pod rozgrzanym grillem 5 – 6 minut, aż skórka zrobi się złocista i chrupiąca. Pozostałą cebulę oprószyć mąką i usmażyć w głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć z oleju na papierze kuchennym i doprawić solą. Nałożyć na talerze porcje pomidorów, na to położyć po garści endywii, ew. skropić oliwą. Ułożyć na wierzchu po jednym filecie z makreli i na to rozłożyć cebulę usmażoną w głębokim oleju. Skropić oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażona ryba z sałatką colesław
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.