James  Martin

Makrela z czatnejem z agrestu i zielonego pieprzu


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Makrela z czatnejem z agrestu i zielonego pieprzu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Czatnej:

600 g zielonego lub czerwonego agrestu

2 cebule, posiekane

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

½ łyżeczki musztardy w proszku

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki zielonego pieprzu

300 ml octu jabłkowego, lub białego octu winnego

175 g rodzynek

175 g cukru trzcinowego



Makrela:

15 g masła

1 łyżeczka oliwy z oliwek

2 filety z makreli



Przygotowanie:

Zacznij od czatneja. Do dużego rondla wrzuć agrest, cebulę, czosnek, musztardę w proszku, sok z cytryny, oraz pieprz i zalej 2/3 octu. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez jakieś 10 minut, co pewien czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj rodzynki, cukier, resztę octu i szczyptę soli. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotuj, często mieszając, przez jakieś 30 minut, aż czatnej będzie gęsty. Zdejmij z ognia, odstaw, żeby ostygł i przechowuj w lodówce do miesiąca. Można też przelać gorący czatnej do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Kolej na rybę. Dopraw filety z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę i masło. Połóż makrelę skórą do dołu, przyciśnij ją, żeby się nie wygięła. Smaż, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Przewróć filety na drugą stronę i wyłącz ogień. Podawaj gorącą rybę z czatnejem i sałatą z prostym dressingiem.



Przepisy opracowane na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

powrót

Podobne przepisy

Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.