Gary  Rhodes

Makrela w zalewie


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Makrela w zalewie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały fenkuł

pokrojony w cienkie plasterki

2 marchewki

pokrojone w cienkie plasterki

2 łodygi selera naciowego

pokrojone w cienkie plasterki

1 por

pokrojony w cienkie plasterki

2 szalotki

lub 1 cebula

pokrojone w cienkie plasterki

bouquet garni (w woreczku muślinowym zwiąż 1 listek laurowy

1 anyż gwiazdkowy

po dwie gałązki świeżego tymianku i estragonu)

6 ziaren czarnego pieprzu

50ml oliwy z oliwek

100g masła

150ml białego wytrawnego wina

150ml białego octu winnego

600ml wody

4 filety z makreli

dokładni oczyszczone z ości

sól i świeżo zmielony biały pieprz

puree z ziemniaków

1 szalotka

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Podduś w rondlu przez kilka minut, na oliwie i połowie masła, wszystkie warzywa z bouquet garni i ziarnami pieprzu. Dodaj wino, ocet i wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut, aż warzywa się ugotują. Odstaw gotową zalewę, żeby wystygło i usuń torebkę bouquet garni. Włóż filety z makreli do nasmarowanego masłem rondla. Zalej zalewą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia. Ryba jest już gotowa. Zeszklij szalotki na maśle, dodaj do puree. Dodaj również sok z cytryny i wymieszaj. Nałóż ziemniaki do miseczek, a na wierzch połóż filet z makreli. Pozostałą połowę masła i natkę dodaj do zalewy, wymieszaj. Nałóż trochę warzyw z zalewy do misek i polej zalewą.

powrót

Podobne przepisy

Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.