James  Martin

Makrela w folii

James Martin
Przepis z programu James Martin w Bretanii (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Makrela w folii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Rzodkiewki z cebulką

14 białych cebulek (obranych)

12 rzodkiewek

1 łyżka jasnego miodu

szczypta kminku



Makrela

1 szalotka (posiekana)

1 cytryna (plastry)

pęczek kolendry

pęczek szczypiorku

2 gałązki tymianku

2 makrele (wypatroszone i umyte)



Przygotowanie

Ugotować cebule do miękkości w 100 ml wody. Dodać rzodkiewki i gotować 2-3 minuty. Dodać miód i kminek, gotować dalsze 5-6 minut. Z rzodkiewek zacznie stopniowo schodzić kolor, tworząc glazurę. Kiedy wyparuje niemal cały płyn, zdjąć garnek z ognia i doprawić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C lub rozpalić grill, aż węgiel będzie bardzo gorący. Rozłożyć na blacie dwa arkusze folii aluminiowej wielkości gazety (piekąc w piekarniku, można użyć papieru do pieczenia). Rozłożyć na obu arkuszach folii po połowie szalotki, plastrów cytryny i ziół. Na wierzchu położyć makrelę, skórę ponacinać ostrym nożem. Doprawić solą i pieprzem. Polać całość łyżką wody i zawinąć folię jak paczuszkę. Położyć paczuszki na grillu lub włożyć do piekarnika na 8-10 minut. Otworzyć paczuszki, przed podaniem dodać do obu porcji po połowie mieszanki rzodkiewkowo-cebulowej.



© James Martin



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.