Gary  Rhodes

Makrela pod niebieskim serem z jabłkami i buraczkami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Makrela pod niebieskim serem z jabłkami i buraczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jabłka

obrane i posiekane

kawałek masła + do posmarowania blachy i ryb

1 łyżka stołowa wody

2 ugotowane buraki

pokrojone w kostkę

sól i pieprz

4 filety z makreli

50-75 g pokruszonego

niebieskiego sera dojrzewającego

 

 

Przygotowanie:


Jabłka obierz ze skórki i posiekaj w kostkę. Do rondla wrzuć kawałek masła. Dodaj jabłka, wlej wodę. Duś na małym ogniu, aż zmiękną. Wystudź. Do miksera wrzuć ugotowane buraki pokrojone w kostkę. Dodaj ugotowane jabłka. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski.
Dokładnie wyfiletuj porcje makreli. Wytnij ze środka ciemny pas mięsa. Blachę posmaruj masłem, posyp solą i pieprzem. Ułóż filety. Posmaruj masłem. Posyp solą. Grilluj przez 5-6 minut, aż będą chrupiące. Na wierzch wrzuć pokruszony, niebieski ser dojrzewający. Wstaw pod grill, aż ser się roztopi.

powrót

Podobne przepisy

Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Pieczony okoń morski
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.