Mark  Bittman

Makrela po japońsku


Przepis z programu Minimalista (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Makrela po japońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 ml sosu sojowego

80 ml sake lub wytrawnego sherry

2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego

5-6 obranych ze skórki plasterków świeżego imbiru

drobno starta skórka z jednej cytryny

3-4 zgniecione ząbki czosnku

4 filety z makreli

ok 450 g

ze skórą

ugotowany biały ryż

posiekany szczypiorek do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Na patelni o średnicy 30 cm (z przykrywką) wymieszać wszystkie składniki oprócz ryby, ryżu i szczypiorku. Dodać 120 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut bez przykrycia. Włożyć rybę skórką do dołu i gotować na wolnym ogniu 7 do 10 minut. (Można przyspieszyć gotowanie przykrywając patelnię, ale nie jest to konieczne). Układać rybę na kopczykach z ryżu, polać sosem. Udekorować szczypiorkiem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażona ryba z sałatką colesław
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.