Makowy łosoś na sosie z białego wina

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby

Makowy łosoś na sosie z białego wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z łososia

6 łyżek maku

6 łyżek mąki

1 duże jajko

olej do smażenia

sól

cytryna

 

 

Przygotowanie:


Filety opłukać lekko pod wodą i osuszyć ręcznikiem. Jeśli filet ma skórę, należy ją usunąć. Rybę lekko posolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 15 min. W międzyczasie możemy przygotować sos z białego wina. Żółtka jaj utrzeć z cukrem w miseczce, którą później będzie można wstawić do innego naczynia z wrzącą wodą. Zagotować wodę zmieszaną z winem. Wlewać cienkim strumieniem wrzące wino z wodą do utartych żółtek i mieszać, dodać skórkę pomarańczową. Wstawić miseczkę do innego naczynia z wrzącą wodą i mieszać jeszcze przez chwilę trzepaczką, aby sos zgęstniał. Przygotować składniki panierki, na oddzielnych naczyniach mąkę, mak oraz roztrzepane jajko. Każdy z filetów najpierw panierować w mące, następnie w jajku i na koniec w maku. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli zdecydujemy się pokroić filety na małe porcje-paluszki, wystarczy je obsmażyć po 1,5 min. z każdej strony. Na talerz wylać ok. 2 łyżki sosu, na którym układamy usmażone rybki. Można polać pozostałym sosem lub podać go obok w sosjerce. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

powrót

skomentuj przepis

#Joanka

15.12.2011 16:31


Gdańsk

CYTUJ

Danie dla wyjątkowych gości! Łatwe w przygotowaniu i smaczne. Naprawdę robi wrażenie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.