Marieta  Marecka

Makowiec


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce

Makowiec
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej (+ do podsypania)

60 ml ciepłego mleka

50 g roztopionego masła

2 żółtka

1 jajo

15 g świeżych drożdży

1 czubata łyżka cukru pudru

szczypta soli

skórka z ½ cytryny

1 łyżeczka esencji waniliowej

Masa makowa:

165 g maku zmielonego

1/3 szklanki cukru

3 łyżki miodu

500 ml mleka

2 białka

duża szczypta cynamonu

garść rodzynek

duża garść orzechów włoskich

80 g obranych ze skórki migdałów

1 łyżka masła

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

3-4 łyżki koniaku

szczypta soli

Do dekoracji:

Lukier i smażona skórka pomarańczowa

 

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru pudru, wkruszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki. Dokładanie ucieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, cukier, sól, skórkę z cytryny i esencję. Jajo dokładnie rozkłócamy z żółtkami i wlewamy do miski. Na koniec dolewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy ciasto robotem z zamocowanym hakiem lub wyrabiamy łyżką.
Jak zacznie się kleić dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy dotąd, aż zacznie odklejać się od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Nakrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Zmielony mak zalewamy gorący mlekiem i odstawiamy, aż nasiąknie i wystygnie.
W tym czasie przygotowujemy bakalie. Rodzynki nasączamy gorącą wodą z 2 łyżkami koniaku. Orzechy i migdały kroimy drobniej.
Mak odciskamy z nadmiaru mleka, najlepiej na sicie z gazą.
W szerokim rondlu roztapiamy masło i cukier, dolewamy miód i wrzucamy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy, mak, cynamon. Przesmażamy często mieszając ok. 15 minut. Następnie studzimy całość. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Resztę koniaku mieszamy z masą makową. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do maku, mieszamy dokładnie, ale delikatnie.
Rozsmarowujemy masę na rozwałkowanym cieście zostawiając z każdej strony nie posmarowany, 2 cm pasek ciasta. Zwijamy jak roladę i zawijamy końce ciasta pod spód.
Struclę przekładamy na papier do pieczenia lekko posmarowany olejem, zawijamy go wokół rolady zostawiając ok. 1 cm luzu, by ciasto mogło wyrosnąć.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut. Po upieczeniu polewamy lukrem i dekorujemy skórką z pomarańczy lub makiem.

powrót

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 78

28.12.2016 10:09

CYTUJ

A ja robię makowce z ciasta krucho-drożdżowego i używam dotego mąki tortowej szymanowskiej, są super!

agasia.a

postów: 2

12.03.2016 20:53

CYTUJ

a jakby tam zrobić tego makowca z gotową masą z puszki, np helio? Nigdy nie robiłam z taką masą ale skład jest w miarę więc może spróbuję ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.