Marieta  Marecka

Makowiec z kremem z białej czekolady


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 13878

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 3.5

Składniki:

Na 3 blaty biszkoptowo-makowe:

5 jajek, białka i żółtka oddzielnie

150 g drobnego cukru do wypieków

2 łyżki zmielonych migdałów

120 g mąki pszennej tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml)

200 g maku (suchego, nie trzeba go zaparzać i mielić)

Nasączenie:

pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej

3 łyżki rumu

składniki nasączenia wymieszać

Krem z białej czekolady:

300 g białej czekolady, posiekanej

400 ml śmietany kremówki 36%

 

Przygotowanie:

Robimy spody. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, odłożyć. Wymieszać z makiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, dalej ubijając, do połączenia. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej biszkopt, wyrównać jego powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy, do otrzymania 3 blatów.

Przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę należy podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył.

Na tortownicy ułożyć pierwszy biszkoptowy blat, nasączyć 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu z białej czekolady. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą ponczu, udekorować kremem boki i wierzch ciasta. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Przepis konkursowy Elżbiety Atamańczuk ze Złotoryi

powrót

Podobne przepisy

Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śledź w śmietanie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.