Makaroniki

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Makaroniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki płatków migdałowych

1½ szklanki cukru pudru

przesianego

białko z 3 dużych jajek

¾ łyżeczki soli

3 łyżki cukru

różowy i zielony barwnik spożywczy

zmiażdżone ziarna czerwonego pieprzu i posiekane pistacje

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj dwie blachy z nieprzywierającą powierzchnią albo wyłożone arkuszami papieru do pieczenia. Zmiksuj w malakserze migdały z ½ szklanki cukru pudru i przesyp do miski. Wmieszaj pozostałą szklankę cukru pudru. Ubij w czystej misce białka z solą na niezbyt sztywną pianę, a następnie dosyp cukier i ubijaj, aż piana będzie sztywna. Wmieszaj zmielone migdały z cukrem w dwóch porcjach. Podziel masę między dwie miski. Do każdej dodawaj po kropli barwnika i mieszaj, aż uzyskasz odpowiedni kolor. Napełnij ciastem rękaw cukierniczy z gładką końcówką o średnicy 1,5 cm i wyciskaj kółka o średnicy około 2 cm na wyłożoną pergaminem blachę, pozostawiając około 2,5 cm odstępu pomiędzy makaronikami. Przybierz różowe makaroniki niewielkimi porcjami rozkruszonych ziaren czerwonego pieprzu, a zielone posiekanymi pistacjami. Odstaw blachę na 20 minut, żeby makaroniki przeschły. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Piecz makaroniki 20 minut, obracając blachę w połowie pieczenia, aż makaroniki będą suche, ale się nie zrumienią. Odstaw blachę do zupełnego ostygnięcia, zanim zdejmiesz makaroniki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.