przepisy z programów >>

Makaroniki

Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

Makaroniki
odsłon: 73893

składniki i przygotowanie:



Składniki:
100 g cukru pudru
150 g mączki migdałowej
55 g białka
150 g cukru + 40 ml wody

Krem czekoladowy do sklejania makaroników:
125 g masła
40 g cukru pudru
250 g czekolady mlecznej
40 ml wiśniówki

Makaroniki:
Do większej miski wsypać cukier puder i mączkę migdałową – wymieszać. Do mieszanki dolać jedną porcję białek. Drugą porcję wlać do kociołka miksera i przygotować do ubijania. Cukier z wodą gotować do próby piórka. Kiedy cukier będzie osiągał zbliżoną temperaturę czyli zagęści się lekko, ubijamy białko. Zagotowanym syropem zalewamy ubijane białka, ubijamy do ostudzenia. Gotową bezę dodajemy do miski z masą na makaroniki i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i szprycujemy na papier do pieczenia małe, gładkie kółeczka. Blachą stukamy o blat, by masa lekko się rozlała. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Po ostudzeniu sklejamy dwie części na czekoladowy krem.


Krem:
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z utartą masą, do gotowego kremu dodać wiśniówki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na jednym makaroniku na spodniej części ciasteczka i przykrywać drugim, tak by krem nie wydostawał się poza obwód.

ˆ Bożena Sikoń




skomentuj przepis >>

#mama 36

28.03.2012 21:11


bielsko biała

CYTUJ

cos tu sie nie zgadza robiłam 3 razy makaroniki i za kazdym razem sie nie udały dzieci niezadowolone przykro mi z tego powodu albo sie przypalały jak zmniejszyłam temperature to znouw opadały o co chodzi z tym przepisem pomocy

Olejanka

postów: 1

15.01.2012 20:50

CYTUJ

@Gesundheit: zgadza się, białek powinno być dwa razy więcej i tyle dodałam robiąc makaroniki z tego przepisu.
ALE:
- piekłam w temp ok 145 st C przez 15 minut (pierwsza próba wg podanych w przepisie proporcji i temperatur skończyła się masakrą)
- przed pieczeniem trzeba stuknąć parę razy blachą o blat, w ten sposób nie wyjdą puste
- i żeby miały charakterystyczną falbankę na spodzie muszą przed pieczeniem wysuszyć się przez godzinę (bez falbanki to nie to saaaamo)
Niestety ten przepis mnie rozczarował, chociaż uwielbiam program i panią Bożenę.

Pozdrawiam serdecznie,
Ola

Dr Gesundheit

postów: 1

14.01.2012 19:52

CYTUJ

stanowczo za mało białek w składnikach, wygląda na to, że podana temperatura jest za wysoka (porównując z innymi przepisami na makaroniki i z własnej obserwacji podczas pieczenia) i nie wiem dlaczego, ale od spodu wyszły mi dziurawe - nie było dna - albo z bardzo cienką podstawą; ktoś wie dlaczego?

#alamakota

10.11.2011 00:21


CYTUJ

Upiekłam dodając 2 razy po 52g białek (w moim przypadku były to 3 białka) w temperaturze 140 stopni przez 15-17 min i wyszły rewelacyjne :)

#Maks

22.09.2011 13:40


Warszawa

CYTUJ

Mączkę migdałową można otrzymać samemu,poprzez zmielenie płatków migdałowych.Również uważam,że temp.180stopni jest zbyt wysoka jak na makaroniki.Wydaje mi się,że odpowiednią temperaturą dla tego typu bezików,powinna być temp.150stopni,gdyż makaroniki powinny być wypiekane w niskiej temperaturze.

#eustomia

29.08.2011 21:48


warszawa

CYTUJ

to prawda - białka w przepisie powinno być 2x 55 gramów

#Olalalaaa

21.08.2011 11:35


Warszawa

CYTUJ

Jest rozbieżność pomiędzy podanym przepisem i tym, co robi p. Bożena w programie: najpierw miesza mączkę migdałową i cukier puder z 2 białkami, a potem ubija kolejne 2 białka na włoską bezę. Czy ktoś z redakcji mógłby sprecyzować ilości? Skąd wzięło się to 55 g białka??? Moje właśnie siedzą w piekarniku, ale masa wyszła znacznie bardziej luźna niż u p Bożeny, 10 minut do końca pieczenia, a makaroniki zaczynają się rozjeżdżać i palić (180 stopni, bez termoobiegu, jak w przepisie). Pomoocyyy!

#ania132

17.08.2011 19:07


lodx

CYTUJ

Pani Bożeno ,
ilość białka jest chyba za mała -55 g to niecałe dwa białka ,więc ilość cukru jest za duża .
25 min pieczenia w 180 stopniach karmelizuje cukier-a makaroniki u Pani są jasniutkie .
Czy nie trzeba ich przesuszyć ?
Proszę o radę bo coś nie gra
A.r.

pawko

postów: 4

17.08.2011 14:01

CYTUJ

cześć! jak wiem można ją kupić w sklepach cukierniczych lub przez internet na stronach do cukierników.

#WB 1959

17.08.2011 12:04


Zemsko

CYTUJ

No to dobre pytanie .Pani Bożenko gdzie można dostać taka make

#Neringa

17.08.2011 10:46


Pabianice

CYTUJ

gdzie mozna kupic macke migdalola?