Tomasz Deker

Makaroniki z kremem karmelowym


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 1230

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g maki migdałowej

300 g cukru pudru

2 białka

2 łyżki paleniaka (karmelu) lub innego spożywczego barwnika

 

Beza:

150 g cukru

40 ml wody

2 białka

 

Krem karmelowy:

½ szklanki cukru

szkanka śmietany 30% lub 36%

2 łyżki masła

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

W mikserze wymieszaj mąkę migdałową z cukrem pudrem i dodaj białka. Następnie dodaj paleniak (karmel) lub inny barwnik spożywczy.
Przygotuj syrop cukrowy. W rondelku połącz 150 gramów cukru i 40 ml wody i gotuj syrop do uzyskania temperatury 128 stopni.
W międzyczasie zacznij ubijać białka na sztywno. Do ubitych białek powoli cienką stróżką wlewaj syrop cukrowy i ubijaj bezę do ostudzenia.
Gotową bezę dodaj do masy migdałowej i wszystko dokładnie mieszaj do momentu, aż masa nie stanie się lekko luźna.
Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką szprycuj na matę silikonową małe makaroniki. Na koniec oprósz je pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Makaroniki odstaw na 2 godziny do wysuszenia, a następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15-20 min.
Przygotuj krem karmelowy. W rondlu rozpuść cukier. Następnie dolej do niego ciepłą śmietanę i mieszaj cały czas. Na koniec dodaj porcję masła i szczyptę soli morskiej. Karmel przełóż do lodówki na 30 minut.
Makaroniki przełóż kremem karmelowym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tartaletki z orzechami
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.