Anna Olson

Makaroniki anyżowe


Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Makaroniki anyżowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżeczki (10 ml) anyżu gwiazdkowatego

4 łyżki (60 ml) soku cytrynowego

3 białka

¼ łyżeczki (1,25 ml) winianu potasu

¾ szklanki (170g) cukru

2 szklanki (200g) wiórków kokosowych

1 łyżeczka (5 ml) startej skórki z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Pokruszyć anyż w moździerzu na małe kawałeczki. Umieścić anyż i sok cytrynowy w rondelku i gotować na małym ogniu, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę (około 15 minut). Odcedzić anyż i odstawić płyn do ostygnięcia. Ubić białka z winianem potasu na lekką pianę. Powoli dodawać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Wmieszać wiórki kokosowe, skórkę cytrynową i sok cytrynowy z aromatem anyżowym. Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżką porcje ciasta w pewnych odstępach od siebie. Piec 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.