Maryla Musidłowska

Makaron żytni z bobem, dynią i fenkułem


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 9863

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g makaronu żytniego

250 g mrożonego bobu

1 duży fenkuł (czyli koper włoski)

8 ząbków czosnku

250 g obranej dyni

50 g obłuskanych pestek dyni

50 g orzechów włoskich

4 anyże gwiazdkowe

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki masła

sól morska

pieprz ziarnisty

150 ml Martini Rosso

sól i cukier do gotowania makaronu

 

 

Przygotowanie:

Pokrój dynię na 1,5 cm kawałki. Pokrój fenkuł w piórka, usuwając zdrewniały głąbik. Rozmroź bób i obierz go z łupinek. Obierz czosnek. W moździerzu utłucz pieprz i anyż gwiazdkowy. Czosnek grubo posiekaj. Wrzuć dynię, fenkuł i czosnek do naczynia żaroodpornego. Oprósz pieprzem z anyżem, solą, polej oliwą i wermutem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po 20 minutach włącz grill na 10 minut. Upraż pestki dyni i orzechy. Ugotuj makaron al dente w posolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedź go, dodaj do upieczonych warzyw, wsyp obrany bób, wymieszaj wszystko z 4 łyżkami masła. Podawaj oprószone uprażonymi orzechami, pieprzem i solą.

powrót

Podobne przepisy

Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.