Roger Mooking

Makaron ze szczypiorem siedmiolatki i prażonym kokosem


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Makaron ze szczypiorem siedmiolatki i prażonym kokosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Dressing ze szczypiorem siedmiolatki:

1 szklanka oliwy

1 pęczek szczypioru siedmiolatki, oddzielone części białe od zielonych

1 mały, posiekany ząbek czosnku

1 łyżka octu z białego wina

1 łyżeczka musztardy dijońskiej

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól

pieprz



Makaron z prażonym kokosem:

0,34 kg makaronu w kształcie kokardek ugotowanego wg wskazówek na opakowaniu

1 łyżka oleju roślinnego

1 czerwona cebula pokrojona w plastry

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1 żółta papryka pokrojona w kostkę

1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę

dressing ze szczypiorem siedmiolatki

1 szklanka posiekanej pietruszki

1 szklanka prażonych, niesłodzonych wiórków kokosowych

sól

pieprz



Dressing ze szczypiorem siedmiolatki:

Przygotuj grill. Białe kawałki szczypioru skrop oliwą. Grilluj białe kawałki szczypioru siedmiolatki, aż zmiękną i przyrumienią się. Do blendera włóż białe kawałki szczypioru, zielone kawałki szczypioru, czosnek, dodaj ocet z białego wina, musztardę dijońską i oliwę. Miksuj, aż otrzymasz gładką masę. Przełóż masę do miski, wymieszaj z kwaśną śmietaną, dopraw solą i pieprzem.



Makaron z prażonym kokosem:

Przygotuj grill. Wymieszaj w misce ugotowany makaron z 2 łyżeczkami oleju roślinnego. Okręgi z czerwonej cebuli skrop 1 łyżeczką oleju, dopraw solą. Cebulę grilluj, aż zmięknie (ok. 10 min).

Pokrój czerwoną cebulę w kostkę. Do makaronu dodaj paprykę, czerwoną cebulę, dressing ze szczypiorem siedmiolatki, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Udekoruj prażonym kokosem.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z marchewki i cukinii z krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.