Delia  Smith

Makaron zapiekany z serem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Makaron zapiekany z serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag sera Mascarpone

2 jajka

6 dag sera Parmezanu

6 dag sera Gruyere

makaron penne

sos beszamelowy

 

 

Przygotowanie:


Przyrządzamy sos beszamelowy z dodatkiem podsmażonej cebulki i gałki muszkatołowej. Dodajmy 10 dag serka Mascarpone, 2 lekko ubite żółtka, połowę z 6 dag tartego parmezanu, oraz 6 dag sera Gruyere. Wszystko razem mieszamy, aż sery zaczną się topić w gorącym sosie. W dwóch litrach osolonej wody podgotujemy przez 6 minut makaron penne. Ubijamy na pianę 2 białka.
Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i zalewamy sosem z trzema gatunkami sera. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pianę z białek. Do posmarowanego masłem i rozgrzanego w piekarniku naczynia przekładamy makaron z sosem. Posypujemy resztą parmezanu, dzięki czemu na wierzchu utworzy się serowa skorupka. Całość zapiekamy 12 minut.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z serem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.